Witam uczestników naszych corocznych wrześniowych zjazdów !Wiadomość jest jednocześnie dobra i zła.Dobra - bo w połowie sierpnia planowane jest rozpoczęcie przebudowy i modernizacji Stanicy Biały Daniel w Mojej Woli,
gdzie corocznie spotykaliśmy się na wspominki, pogaduchy, wspólny posiłek, kielicha, tańce, ognisko i wreszcie uścisk dłoni
oraz obietnicę spotkania się w roku następnym.
Zła - bo najprawdopodobniej do spotkania w Stanicy nie dojdzie, choć koledzy myślą o zmianie terminu lub miejsca,
ale o tym dopiero wtedy, jak będą jasno sprecyzowane i przejrzyste konkrety..
Tymczasem chciałbym przedstawić koleżankom i kolegom opis i rysunki projektu, jakie znalazłem na stronie internetowej gminy Sośnie.
********************************************************************************
Koncepcja przebudowy i rozbudowy Stanicy „ Biały Daniel” w Sośniach, ul. Harcerska
czwartek, 07 lipca 2011 18:15
Poprawa atrakcyjności Stanicy – „Biały Daniel” może
zostać wizytówką naszej Gminy.
- uwypuklenie walorów architektonicznych regionu Sośni - tradycyjne budownictwo wiejskie – murowane z dużym udziałem naturalnej cegły, drewna, rudy darniowej, elementów wzorniczych takich jak altanki, rzeźbienia snycerskie, wzory gzymsów ceglanych,
- wprowadzenie elementów ożywiających Stanicę - ozdobne wejście z wieżą i wiatami ekspozycyjnymi, wędzarnia w szczycie wiaty, estrada z elementami snycerskimi, poprawa wizerunku wiaty oraz pawilonu noclegowego, budowa boiska wielofunkcyjnego, nowoczesnej estrady z zapleczem dla artystów,
- użycie dobrej jakości tradycyjnych i nowoczesnych materiałów konstrukcyjnych i wykończeniowych – pokrycie dachu – struktonit, drewno, Kebony, tradycyjna cegła pełna,
- dbałość o niskie koszta budowy i eksploatacji – łącznie obiektów – wędzarnia z grillem i wiatą, wykorzystanie miejsc noclegowych w pawilonie poprzez rozbudowę łazienek i poprawę nasłonecznienia pokoi, stosowanie lokalnych grzejników gazowych w celu dostosowania ogrzewania do zmiennych potrzeb uczyni to miejsce bardzo atrakcyjne nie tylko dla lokalnych mieszkańców ale także przyjezdnych.
W dalszym czasie inwestor może zadbać o otoczenie – utwardzenie parkingów, zraszanie trawników, oświetlenie terenu, ogrodzenie, nagłośnienie, Internet.
Całkowity koszt tej inwestycji wyniósł by: 1 969 371zł.
Autor projektu:
Autorskie Biuro Projektów:
Andrzej Campel –Projekty, kosztorysy, 63-400 Ostrów Wielkopolski
Autorzy: mgr inż. Andrzej Cempel, mgr inż. arch. Wojciech Gubała
GALERIA ZDJĘĆ ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE;http://www.gminasosnie.pl/galeria/2011/ ... ka/w1.html***********************************************************************
Jak wynika z projektu będziemy mieli teraz w Mojej Woli aż
trzy wieże, jedną zamkową, drugą kościelną, trzecią w stanicy.
Daj nam Boże, aby ta trzecia wieża nie była wyrocznią dla murowanej wieży baronostwa Diergardt na Zamku, która powoli chyli się i wali, zarasta brzozą, śmieciami i "schwaściałą" beztroską jej obecnego właściciela prawnego - Spółki Masarskiej z Warszawy, w tym także opiekuna narodowego - Konserwatora Zabytków i Ministra Dziedzictwa Narodowego.
Załącznik:
zdjęcie zamku wrzesień 2010 - widać , że na wieży wyrosła brzoza.JPG [ 42.33 KiB | Przeglądane 34273 razy ]
Moje wrażenie o
"upadku" jest nieodparte, bo widok nowej stanicy bardziej kojarzy mi się z domem pogrzebowym gdzieś na amerykańskiej prowincji niż z ośrodkiem hotelowo-wypoczynkowym, szczególnie w sąsiedztwie parku i pałacu w żaden sposób nie pasującymi swoim stylem do nowej budowli.
Może i dlatego stanica jest przebudowywana, bo na zamek został juz wydany ostateczny wyrok, przynajmniej przez ludzi i instytucje za niego na dzisiaj odpowiedzialnych, bo o zamiarach w stosunku do zamku i parku jakoś nic w żadnych obecnych, ani przyszłościowych, planach gminy nie znalazłem.A najbardziej w tym projekcie śmieszy mnie i z nóg powala zdanie, o wizytówce gminy Sośnie, którą będzie po remoncie "Stanica", - coś się chyba komuś we łbie pokręciło...!!!Marek Jaszczyński "Jaszczur".