Regulamin działu
Jeżeli chcesz być akceptowalnym użytkownkiem tego forum pamiętaj o kulturze osobistej i obyczajności oraz o tym, że ma ono służyć do wymiany poglądów i opisów wydarzeń ludziom dobrej woli, a nie serwisom reklamowym...
Najnowsza historia Pałacu w Mojej Woli...
Autor |
Wiadomość |
Administrator
Administrator
|
Przepraszam wszystkich za to rozdwojenie się posta, ale to wina serwerowni i informatyków, a jak to naprawić po ostatnich zmianach w ich systemie jeszcze nie wiem... Admin.
|
czwartek, 25 października 2012, 20:57 |
|
|
jedziu
|
Aktualnie zrywane są podłogi, podobno buazeria i chyba stropy ale pewny nie jestem. Podobno ma być przeprowadzony remont. Ktoś coś wie?
|
niedziela, 9 grudnia 2012, 16:38 |
|
|
Administrator
Administrator
|
Witam koleżanki i kolegów!Kazimierz Orzechowski, nasz szkolny kolega, na łamach „Rzeczy Krotoszyńskiej” opublikował bardzo ciekawy artykuł związany z Moją Wolą, a także ustosunkował się on w nim do wypowiedzi Bolesława Grobelnego w temacie naszego wielkiego spotkania w roku 2006 i wydanej z tej okazji książki „Nauka poszła w las – wspomnienie o Technikum Leśnym w Mojej Woli”. Załącznik:
a. Nauka poszła w las - artykuł Bolesława Grobelnego.jpg [ 186.95 KiB | Przeglądane 40833 razy ]
Załącznik:
ad vocem K.O. Moja Wola str. 1.jpg [ 202.96 KiB | Przeglądane 40833 razy ]
Załącznik:
ad vocem K.O. Moja Wola str. 2.jpg [ 223.35 KiB | Przeglądane 40833 razy ]
Załącznik:
ad vocem K.O. Moja Wola str. 3.jpg [ 215.13 KiB | Przeglądane 40833 razy ]
Do powyższego oryginalnego tekstu artykułu dołączam związane z treścią wypowiedzi kolegi Kazimierza Orzechowskiego, a odnoszące się do artykułu Dziadka [ Jerzego Kubackiego] zamieszczonego na stronie 2 Tematu, uznając je za istotne i warte uwzględnienia.
Admin
„… Świadectwo Wojciecha Kossaka dotyczące Mojej Woli znalazłem zupełnie przypadkowo i dla mnie ono jest bezcenne (gdzieś otarłem się o wzmiankę, że Kossak bywał na przyjęciach u barona Diergardta w Mojej Woli, ale nawet w obszernych biografiach artysty nie znalazłem potwierdzenia tego faktu, więc go nie przytaczam)…”
„…Pozwoli Pan, Panie Kolego, że raz jeszcze wrócę do tekstu kolegi Dziadka. Przeczytałem go chyba dość uważnie i jest w nim jednak to błędne założenie, jakoby Wojciech Kossak był, czy bywał na przyjęciach u barona Diergardta w Mojej Woli. Z tekstu "Wspomnień" W. Kossaka tej pewności nie da się wyprowadzić. Artysta przebywał w Berlinie w l. 1895-1902 i razem z baronem zasiadał wtedy w berlińskim elitarnym Jockey Klubie (Union-Cub). Kossak wyraźnie pisze: "Pamiętam siedzieliśmy kiedyś przy długim stole klubowym...", a więc w siedzibie Union-Club w Berlinie, a nie w Mojej Woli. Czy można sobie też wyobrazić, że razem z baronem i Kossakiem do Mojej Woli zjechałaby – jak wspomina artysta – "liczna rzesza wielkich panów i dostojników niemieckich" na czele z renegatem Viktorem von Podbielski (1844-1916), pruskim ministrem gospodarki w tym czasie, najbardziej polakożerczym Prusakiem w rządzie Wilusia? Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. Kwestię tę bardzo dokładnie obwąchiwałem, żeby nie powiedzieć: studiowałem, bo też bardzo chciałem, żeby Kossak bywał w Mojej Woli. Być może, kolega Dziadek dysponuje jakimiś mnie nieznanymi materiałami potwierdzającymi taki pobyt czy pobyty, niech je zatem przywoła…”.
|
piątek, 25 stycznia 2013, 21:32 |
|
|
Administrator
Administrator
|
Witam mojowolczyków i sympatyków naszej strony.
Niniejszym przedstawiam najnowsze fotografie naszego mojowolskiego pałacyku wykonane przez Bartosza Nowackiego, fotografika amatora i sympatyka Mojej Woli oraz naszej stronki. To piękne i wzruszające, że zechciał się z nami podzielić swoją pracą – zdjęcia są naprawdę bardzo fachowo wykonane i oddają nie tylko sam obraz, ale jakby duszę pałacyku uchwyconą w kadrze. Gratuluję Bartoszowi i dziękuję, myślę, że nie tylko w swoim imieniu. W treści zacytowanych przeze mnie w całości maili od niego znajduje się też link do filmiku stworzonego przez Bartosza na podkładzie muzycznym, właśnie z tych fotografii. Zapraszam do oglądania. Admin --------------------------------------------- Witam serdecznie
Ostatnio, 17 marca 2013 roku, wybrałem się z towarzyszką porobić trochę zdjęć pałacyku, posiadam je w dobrej jakości, jeśli by Pana interesowały. Postarałem się stworzyć krótki filmik ze slajdów, mógłbym je z powodzeniem udostępnić na stronie. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E-wiKZ_9kvQPodkład muzyczny może nie pod każdego, ale przypasował mi jakoś do tego magicznego miejsca. Pozdrawiam----------------------------------------- Witam
Przesyłam 20 zdjęć , oczywiście pomniejszone, by nie przekraczały 300kb. Szkoda, bo straciły trochę na jakości, gdyż w oryginalnej wersji mają po około 10mb
Ogólnie jestem człowiekiem bardzo ciekawym życia i staram się wycisnąć z niego, ile się da. Moim głównym zainteresowaniem jest terrarystyka , to dzięki niej nauczyłem się trochę fotografować.. Uwielbiam także zwiedzać i podziwiać stare budynki i budowl , trudno więc ukryć że moje oko przyciągnął "Wasz" pałacyk.
17.03.2013 roku
Mroźna słoneczna niedziela, idealny dzień na plener fotograficzny. Razem ze swoją partnerką , która także uwielbia fotografować, postanowiliśmy sobie zrobić wypad. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to pałac myśliwski w Mojej Woli - widziałem zdjęcia w Internecie , między innymi na Waszej stronce . Gdy tylko dojechaliśmy na miejsce, oczom ukazał nam się przepiękny drewniany pałac, od razu było czuć magię tego miejsca. Nie trzeba znać historii tej budowli, by być pewnym że spoczywa w jej fundamentach ciekawy materiał na nie jedną książkę. Na początku obeszliśmy pałac na zewnątrz pstryknęliśmy kilka fotek i weszliśmy do środka..
Myślę że zdjęcia dopełnią resztę Cieszy mnie to, że mogę podzielić się fotkami z ludźmi, dla których to miejsce znaczy coś więcej niż pałac.
Pozdrawiam Nowacki Bartosz
|
poniedziałek, 25 marca 2013, 02:10 |
|
|
|